monumenten-thermometer-stad-trias

Hieronder leest u een interview met Roy Denessen, erfgoeddeskundige van de Gemeente Venlo. In het kader van het 20-jarig jubileum van TRIAS vertelt Roy over de Pareltjes van Venlo, eeuwenoude monumentale panden in Venlo.

Monumentale schoorsteen wordt thermometer van de stad

De Venlose binnenstad telt veel, vaak eeuwenoude monumentale panden. Het is de taak van de gemeentelijke erfgoeddeskundige Roy Denessen om daar monumenten-venloeen goed strategisch beleid voor te bepalen – net zoals voor het ander erfgoed in de stad. “De vraag daarbij is, hoe laat je al dat erfgoed renderen, zorg je ervoor dat het naast een mooie uitstraling ook iets oplevert. Dat betekent met pandeigenaren in gesprek gaan en samen bekijken hoe we dat kunnen bewerkstelligen.”

Denessen wijst op een aantal recente projecten, waaronder twee monumentale huizen in het Venlose winkelcentrum. “Decennialang lag de nadruk op de winkel op de begane grond, de ruimtes erboven lagen leeg of waren opslag; daar werd veel minder aandacht aan onderhoud besteed.” Dat wordt nu bij twee panden, een aan de Parade, het ander aan de Markt, aangepakt, geeft hij aan. “De huizen worden gerestaureerd en voor bewoning geschikt gemaakt.”

Een bijzonder project is volgens Denessen ook de monumentale fabrieksschoorsteen van Wienerberger, nabij de A73. Die stond op de nominatie om gesloopt te worden. “Dus zijn we met de eigenaar in gesprek gegaan. De vraag hoe we de schoorsteen waarde kunnen geven stond daarbij centraal. Uiteindelijk zijn we bij het idee uitgekomen er met kleurenbanden een soort thermometer van de stad van te maken. We zijn bezig dat verder uit te werken.”

Het restaureren en herbestemmen kost veel geld. Financiering van derde partijen is van groot belang, zegt Denessen. “Daarom werken we alweer jaren samen met TRIAS, hebben we inmiddels zo’n vijftien projecten met ze gedaan, waaronder de twee monumentale binnenstadpanden en de schoorsteen.” De gemeente Venlo heeft niet al te veel geld, merkt hij op. Vaak kan ze niet meer doen dan een aanjaagpremie beschikbaar stellen. “Om te laten zien dat we een project belangrijk vinden en om iets in beweging te krijgen.”

“Ze doen heel veel regelwerk
en ontzorgen ons voor een belangrijk deel.
Omdat ze veel kennis hebben en snel weten
te schakelen verlopen trajecten beter.”

Bij TRIAS, vertelt Denessen, weten ze precies welke kanalen te bewandelen om bij de juiste subsidies uit te komen. “Bijvoorbeeld Europese Interreg-subsidies of Provinciale subsidies. Ze doen heel veel regelwerk en ontzorgen ons voor een belangrijk deel. Omdat ze veel kennis hebben en snel weten te schakelen verlopen trajecten beter. Neem de Wienerberger-schoorsteen. Daar hebben zij ook meegedacht in het zoeken naar een passende bestemming en op welke wijze dat te financieren.”

Die samenwerking blijft voorlopig doorlopen, glimlacht Denessen tot slot. “Ja, de monumentale panden in de binnenstad krijgen alle aandacht. Daar willen we er nog een aantal van opknappen en herbestemmen. Daar hebben we de steun van TRIAS hard bij nodig. Zij dragen zo bij aan het behoud en verfraaien van Venloos erfgoed.”

restauratie-en-herbestemming-2012-2018