Het bedrijf I-Med Tech houdt zich bezig met het ontwikkelen en verbeteren van nieuwe operatiemethoden, waarmee de kwaliteit van de operatieve ingrepen sterk verbeterd wordt. Momenteel zijn zij bezig met de ontwikkeling van een digital surgical loupe (DSL). Jaap Heukelom, een van de initiatiefnemers, vertelt in onderstaand interview meer over deze ontwikkeling en de belangrijke rol van subsidies hierbij.

Digital surgical loupe: subsidie draagt bij aan beter zicht op handelingen chirurg

Op de Brightlands Health Campus in Maastricht zijn tal van start-ups gevestigd. Dit zijn vaak kleine, innovatieve bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe medische technieken. I-Med Tech is een van die bedrijven. Jaap Heukelom, samen met Vincent Graham initiatiefnemer, vertelt: “Wij richten ons op een nieuwe generatie chirurgische hulpmiddelen met de digital surgical loupe (DSL).”cam-subsidie-chirurg-digital-surgical-loupe

Chirurgen, vervolgt Heukelom, maken tijdens operaties gebruik van hulpmiddelen zoals optische loepbrillen, microscopen en displayschermen. “Onze digitale hoofdloep vervangt de optische loep met verlichting en biedt een aantal nieuwe mogelijkheden zoals beelden opnemen in 3D, traploos inzoomen en meekijken op een groot scherm. Chirurgie is steeds meer precisiewerk en onze loep helpt de chirurg zijn of haar werk nog nauwkeuriger uit te voeren. In de volgende versie gaan we bovendien nog 3D MRI- en CT-scans toevoegen in het beeld dat de chirurg door de digitale loep ziet.”

Heukelom en Graham begonnen enkele jaren geleden met het ontwikkelen van de digitale loep, vorig jaar werd I-Med Tech officieel opgericht in een joint venture met MUMC/Brightlands en een investeerder. Tijdens zo’n ontwikkelingsperiode is veel geld nodig, merkt Heukelom op, daarom ging het tweetal op zoek naar een partij die ze kon helpen met het vinden en aanvragen van subsidies. “We hadden wel ervaring met subsidiebureaus, maar kenden TRIAS op dat moment niet. Iemand wees ons op hun. We hebben een kennismakingsgesprek gepland en dat leverde meteen een klik op. We merkten dat ze goed inzicht hebben in wat we doen, dat er snel wordt geschakeld en dat ze heel actief meedenken over welke programma’s het beste bij ons passen. Het is een dynamisch bureau dat heel alert inspeelt op onze wensen.”


“We merkten dat ze goed inzicht hebben in wat we doen,
dat er snel wordt geschakeld en dat ze heel actief meedenken 

Belangrijk was volgens Heukelom het opzetten van een roadmap waarin werd aangegeven welke subsidieaanvragen zinvol en koppelbaar zijn. Op die manier kon elke aanvraag zo effectief mogelijk worden opgesteld. Dat leidde onder meer tot het aanvragen en succesvol binnenhalen van drie subsidies: Crosscare, dat financiële ondersteuning biedt tussen de € 15.000 en € 50.000 bij de ontwikkeling van zorginnovaties, een MIT R&D-subsidie en een ATTRACT (EU-Horyzon 2020) voor nieuwe innovatieve ontwikkelingen in beeldtechnologie, maakt Heukelom duidelijk. Verder, zegt hij, werd een startfee-ondersteuning van Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL) aangevraagd. “Daarmee kun je als nieuw bedrijf de financiële risico’s voor een subsidie-aanvraag deels ondervangen.”


“Daarmee kun je als nieuw bedrijf de financiële risico’s
voor een subsidie-aanvraag deels ondervangen.”

Inmiddels worden de volgende stappen gezet in het ontwikkelingsproces van de digitale loep, vertelt Heukelom tot slot. “Voor de zomer ronden we de eerste testfase af en dan weten we of de prototypes voldoen aan alle eisen. Vervolgens kunnen we beginnen aan de daadwerkelijke productiefase, maar ook met het doorontwikkelen van nieuwe innovatieve toepassingen als infrarood beeldinformatie.”

Wilt u meer informatie over de verschillende subsidietrajecten van I-Med Tech? Bezoek dan hun website. 

i-medtechnology-subsidie-chirurg-digital-surgical-loupe-1