subsidie-elektrische-auto-trias

Van plan om een elektrische auto aan te schaffen? Of heeft u er reeds een aangeschaft? Dan kunt u hier wellicht subsidie op krijgen!

Particulieren
Particulieren kunnen via de subsidieregeling elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) tot wel € 2.000 subsidie krijgen voor de aanschaf van een elektrische occasion. In 2020 is het helaas voor particulieren niet meer mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanschaf van nieuwe of lease auto’s. Van 2021 tot 2025 komt hier wel weer budget voor vrij en is de maximale subsidie € 4.000.

Zakelijk
Ondernemers kunnen via de MIA een voordeel behalen op de aanschaf van een elektrisch aangedreven voertuig. Bij de aanschaf van een elektrisch aangedreven auto bestemd voor het vervoer van personen of goederen heeft de ondernemer recht op een procentuele aftrek van 13,5% MIA. Hierbij geldt dat er maximaal € 40.000 opgevoerd mag worden en de auto op de positieve lijst van elektrische voertuigen moet staan. Bij de aanschaf van een elektrische auto van € 83.000, mag er maximaal € 40.000 opgegeven worden en wordt het netto voordeel € 1.350. Dit is een netto voordeel van 3,375%.

Daarnaast kan er ook subsidie verkregen worden op de aanschaf van een oplaadpunt. Bij de aanschaf van een oplaadpunt mag er maximaal € 2.500 per laadpaal worden aangevraagd bij de MIA. De procentuele aftrek is voor deze investering 36%. Wat in totaal uitkomt op een netto-voordeel van 9% (rekening houdend met 25% VPB). Bij de aanschaf van één laadpaal (ongeacht aantal laadpunten) van € 2.500 ontvangt de ondernemer een netto voordeel van € 225.

Overweging
Voor ondernemers is het overwegen waard om in plaats van een personenauto over te gaan tot de aanschaf van een lichte (N1) en zware(N2) elektrische bestelauto. Het voordeel op de aanschaf van een bestelauto is namelijk 36% MIA tot maximaal € 75.000 dit resulteert in een netto voordeel van: € 6.750.

Van plan om een dergelijke investering te doen? Wij kijken graag vanaf de oriëntatiefase mee zodat de mogelijkheden zo optimaal mogelijk benut worden!