Jarenlang stond ze leeg, de voormalige sigarenfabriek Vossen-Breuers in het centrum van Tegelen. Tot projectontwikkelaar Venterra uit Venlo besloot het gebouw te restaureren en te transformeren naar appartementencomplex. Een deels gesubsidieerd project, mede dankzij de begeleiding en het advies van TRIAS.

Het gebouw van Vossen-Breuers is een van de weinige overblijfselen van de ooit bloeiende Tegelse sigarenindustrie. Na jarenlange leegstand stond het op de nominatie te worden gesloopt. Tot Venterra potentie in het pand zag. Dat bedrijf ontwikkelt eigen projecten, maar doet dat eveneens in opdracht van anderen, vertelt mede-eigenaar Sander van Lier. “We zijn in de regio onder meer betrokken geweest bij de Uitbreiding van de Westelijke Insteekhaven in Wanssum, hippisch centrum Equestrian Centre de Peelbergen en het nieuwbouwproject Nieuw-Manresa in Venlo, bestaande uit 71 woningen.”

Ruime appartementen
Daar komt dus nu de voormalige sigarenfabriek bij, een eigen ontwikkeling, geeft Van Lier aan. Hij schetst kort de gang van zaken tot nu toe. “We zijn op een gegeven moment benaderd door Theo Verheijen van Verheijen-Smeets Architecten met een idee op welke wijze we het pand een nieuwe toekomst zouden kunnen geven. Dit idee hebben we omarmd. Het zou zonde zijn zo’n mooi, bijna een eeuw oud gebouw te slopen. Het bleek vrij gemakkelijk te herverkavelen en had volop potentie – we gaan er dan ook acht ruime koopappartementen in realiseren. We hebben vervolgens vrij snel een aanvraag ingediend voor een monumentale status, belangrijk voor het verkrijgen van subsidies. Want er moest veel aan gebeuren en we wilden natuurlijk bepaalde authentieke elementen behouden. Denk aan het gevelbeeld en de oude structuur, de vloeren en kolommen van vroeger terugbrengen.”

“We kenden ze, maar het was de gemeente Venlo
die ons naar hun doorverwees

Kennis en ervaring
Het bleek dat de gemeente Venlo een subsidiepotje heeft voor het opknappen van monumentale panden. Ook de provincie Limburg bood wat dat betreft mogelijkheden, zegt Van Lier. “Maar die potjes zijn er dan wel, om die subsidie te verkrijgen moet je wel bepaalde processen zorgvuldig doorlopen.” Op dat moment, geeft hij aan, kwam TRIAS in beeld. “We kenden ze, maar het was de gemeente Venlo die ons naar hun doorverwees. Zij hebben op dat vlak een berg aan kennis en ervaring. Dat bleek al vanaf het begin, tijdens de eerste gesprekken. Ze stellen dan de juiste vragen, weten welke documenten en welke informatie nodig is om een aanvraag goed te laten verlopen. In zo’n subsidietraject zitten meestal een aantal pieken en zij weten precies waar.”

Projectadministratie
Hij wijst dan op het belang van een goede, efficiënte communicatie tijdens zo’n traject. “Er mag geen ruis op de lijn komen; dat is iets wat ze bij TRIAS goed voor ogen hebben. Daardoor is het aanvraagtraject bijzonder soepel en optimaal verlopen.” En inmiddels goedgekeurd, glimlacht Van Lier. “TRIAS is wel nog in beeld; zij houden momenteel de projectadministratie bij. Het is prettig dat dit ook bij een partij met kennis van zaken ligt.”

“ Ze stellen dan de juiste vragen, weten welke documenten
en welke informatie nodig is

Stuk historie
De voorbereidingen op de bouw zijn nu nagenoeg afgerond, geeft Van Lier tot slot aan. De verkoop is gestart en de eerste potentiële kopers hebben zich gemeld. “In februari verwachten we met de werkzaamheden te beginnen. Dan krijgt het wat verloederde pand weer een aantrekkelijke uitstraling. Ik weet zeker dat veel mensen in Tegelen blij zijn dat zo’n stukje historie behouden blijft.”