Het traditionele theezakje lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Er zit plastic in en is dus niet duurzaam. Het bedrijf Faeïg ontwikkelt als alternatief de biologisch afbreekbare theestick. Het bedrijf is hier al een tijdje mee bezig, het voortraject werd echter een tijdlang zonder subsidiesteun uitgevoerd. Toen die wel nodig was, bleek TRIAS al snel de ideale partner om een subsidietraject mee in te gaan.

Onderzoeken, innoveren en verduurzaming, Thijs Gipmans en Ruud Hendrikx, hebben er jarenlang ervaring mee. Ervaring waarop ze konden terugvallen bij de start van Faeïg in 2019. Uitgangspunt voor het opzetten van de start up was de internationale ambitie om alleen maar thee- en koffieverpakkingen te produceren die duurzaam zijn en dus geen schade toebrengen aan mens en milieu. “De thee-industrie werkt inmiddels met bioplastic. Dat klinkt mooi, maar dat is materiaal dat alleen industrieel afbreekbaar is. Wij zijn een stap verder gegaan en hebben alleen volledig natuurlijke grondstoffen gebruikt die thuis afbreekbaar zijn.”

Belangstelling

Thijs en Ruud maken daarmee onderdeel uit van een beweging waarbij plastic – van wattenstaafjes tot rietjes en nog veel meer – in de ban wordt gedaan. Ze maken duidelijk dat dit voor de traditionele thee-industrie een behoorlijke opgave is. “Voor het maken van een volledig afbreekbaar product zoals het onze zouden theeproducenten nieuwe machines moeten aanschaffen. Machines die bovendien niet de productiesnelheid halen van de huidige.” Hun product, geven Thijs en Ruud aan, wordt echter wel met belangstelling gevolgd door de theeproducenten. Er is tevens contact met diverse partijen. Waardering is er ook. In 2020 won Faeïg bijvoorbeeld de juryprijs tijdens BL.INC, de accelerator van de Brightlands Campus Greenport Venlo voor ondernemers die willen innoveren op het gebied van gezonde en veilige voeding, future farming of biocirculaire economie.

Beste kandidaat

Momenteel is er een prototype van de biologische theestick. Die zal de komende tijd kleinschalig worden getest. De weg van eerste stap tot dat prototype deed Faeïg in eerste instantie zonder subsidies, merkt Thijs op. “We wilden in die periode vooral zelfstandig aan het project werken, niet te veel afhankelijk van anderen zijn.” Vorig jaar kwam echter het moment dat naar subsidiemogelijkheden werd gekeken. Ruud: “Daar zochten we een partner voor die ons bij het traject kon begeleiden. We hebben drie partijen uitgenodigd, onder wie TRIAS. Zij kwamen al vlug als beste kandidaat uit de bus.”

Twee subsidie aanvragen

Niet alleen vanwege de brede kennis en ervaring die volgens Thijs en Ruud bij TRIAS aanwezig is. “Er was meteen ook een goed gevoel en dat is alleen maar sterker geworden. Ze verdiepen zich uitgebreid in de materie waarmee wij bezig zijn waardoor ze zich al snel heel goed in ons wisten te verplaatsen. Vragen ook door als er iets niet helemaal duidelijk is. Er ontstond een prima wisselwerking; TRIAS en wij voelen en vullen elkaar goed aan.” Faeïg deed daardoor in 2021 vol vertrouwen twee subsidieaanvragen: Limburgtoekomstbestendig van het LIOF en daarna een MIT R&D-subsidie.

Beide subsidies werden toegekend waarmee Faëig goed beslagen de testfase in kan gaan. Thijs en Ruud laten weten voorlopig geen nieuw subsidietraject in te hoeven gaan. “We zijn voorlopig voorzien. Maar als er in het vervolg wordt gekeken naar subsidiemogelijkheden, dan weten we TRIAS snel weer te vinden.”