subsidie-adviseurs-trias-partnerschap

Het verbeteren van de kwaliteit en houdbaarheid van producten afkomstig uit bijvoorbeeld de cosmetica, voedingsindustrie en farmaceutica met behulp van micro-encapsulatie, dat is wat IamFluidics doet. Het bedrijf ontstond in 2018 als spin-off van de Universiteit Twente. IamFluidics maakt regelmatig gebruik van de kennis en ervaring van de subsidie adviseurs van TRIAS.

Smaak, kleur en geur behouden of verbeteren en daarnaast de kwaliteit van producten garanderen door bepaalde componenten te beschermen en ze langer houdbaar te maken, heel eenvoudig gesteld is dat waar de activiteiten van IamFluidics op zijn gericht, vertellen mede-oprichter Tom Kamperman en Vasileios Trikalitis. “Vergelijk het met een soort inkjet printen, maar dan sneller. En milieuvriendelijk. We doen dat met microdeeltjes. Microdeeltjes zijn een belangrijke component in onder andere voedsel, farmacie (drug delivery) en cosmetica (crèmes). Er zijn verschillende technieken ontwikkeld voor de productie van microdeeltjes, waaronder spraying, inkjet en emulsificatie. Al deze processen zijn eigenlijk niet optimaal. Zo gaat hoge productiecapaciteit typisch ten koste van de ‘monodispersiteit’ van de deeltjes. Met andere woorden, hoe sneller het productieproces, des te lager de kwaliteit van het eindproduct.”

Jaren onderzoek door IamFluidics

Hun techniek kan op heel brede wijze worden ingezet, maken Tom en Vasileios duidelijk. “De ingekapselde microdeeltjes kunnen worden afgestemd op het product waarvoor ze bedoeld zijn.” Aan de door IamFluidics ontwikkelde technologieën ging een proces van jaren van onderzoek vooraf. Er werd gekeken naar soortgelijke technologieën en samengewerkt met befaamde onderzoeksinstellingen wereldwijd. “En de ontwikkeling blijft doorgaan.”

Complexe materie waar de subsidie adviseurs van TRIAS zich in verdiepen

Om de jaren van onderzoek te kunnen financieren, werd onder diverse malen subsidie aangevraagd. Dat gebeurde altijd in samenwerking met TRIAS, zegt Tom. “TRIAS is feitelijk al vanaf dag één bij ons bedrijf betrokken. Zeker in de beginperiode was hun actieve en onderzoekende houding heel welkom. Wij zijn bezig met een heel complexe materie waar je als buitenstaander niet meteen het fijne van weet. Zij hebben zich er echter meteen in verdiept waardoor ze al snel een goed inzicht in ons bedrijf en werkzaamheden hadden. Zo is er na de eerste subsidieaanvraag een hechte partnerschap ontstaan.”

Hoogste score door de subsidie adviseurs van TRIAS

Dat partnerschap resulteerde in een aantal succesvolle subsidieaanvragen in de afgelopen jaren. Zoals jaarlijks de WBSO, een aantal malen MIT Haalbaarheid en OP-OOST. Tom: “Omdat ze al snel wisten wat er bij ons speelt en ze steeds meer kennis kregen van de ontwikkelde technologieën, weten de mensen van TRIAS goed te verwoorden waar we behoefte aan hebben. De communicatie gaat dan ook prima, de lijnen zijn kort.” Hij geeft vervolgens een voorbeeld van hoe goed de samenwerking is. “Onlangs is er een aanvraag voor een MIT R&D-subsidie gedaan. Die werd niet alleen goedgekeurd, maar behaalde ook nog eens 92,5 van de 100 punten, de hoogste score van alle 25 ingediende aanvragen.”

Inmiddels is er alweer een nieuwe aanvraag goedgekeurd, maken Tom en Vasileios tot slot duidelijk. “Dat betreft een REACT-EU subsidie voor de bouw van een pilot plant. Naast het indienen van aanvragen ondersteunt TRIAS ons overigens ook bij het verantwoorden van onze projecten en subsidies. We werken zo nauw samen dat ze bijna onderdeel van het bedrijf zijn. Iets wat prima bevalt.”