Impuls wonen boven winkels-project Venlo dankzij soepel verlopen subsidietraject

Het gebouw op de hoek van de Vleesstraat en Markt in de Venlose binnenstad staat bekend als het Lotus-pand, naar het gelijknamige Chinees-Indisch restaurant dat lange tijd op de bovenverdiepingen gevestigd was. Dat monumentale pand wordt nu opgeknapt en op de verdiepingen worden woningen gerealiseerd. TRIAS begeleidde het bijbehorende subsidietraject.

De gemeente Venlo stimuleert al jaren het wonen boven winkels in de binnenstad. De laatste jaren heeft die ambitie een impuls gekregen door samen met eigenaren van monumentale panden te kijken naar het verkrijgen van subsidies voor die transformaties. Zo ook bij het Lotus-pand, vertelt Eric Walther van Walther Vastgoed dat het pand enige tijd geleden aankocht. “We kwamen er min of meer bij toeval bij uit. Dit soort projecten, woningen realiseren boven winkels, doen we meer, door heel Nederland.”

Handelshuis
Hij geeft aan dat de mogelijkheden van het gebouw meteen duidelijk waren. “Het is zo’n 150 jaar oud en was oorspronkelijk handelshuis De Receveur – die naam staat ook nog verborgen onder enkele lagen verf op de timpaan aan de gevel. Vanwege die monumentale status vroeg het wel om een specifieke benadering. Je hebt natuurlijk met een aantal voorwaarden te maken.” Dus ging hij in gesprek met de gemeente. Maar bijvoorbeeld ook met de buren, de firma Pasch. “Die hebben in de binnenstad, onder andere aan de Markt, al enkele monumenten opgeknapt en er woonruimte in gerealiseerd. Via die gesprekken kwamen we bij TRIAS terecht.”

“Er bleken namelijk subsidiemogelijkheden te zijn,
zowel bij de gemeente Venlo als de provincie

Boekwerk
Er bleken namelijk subsidiemogelijkheden te zijn, zowel bij de gemeente Venlo als de provincie – een bedrag dat volgens Walther hard nodig is. Dat vroeg wel om een gedegen voorbereiding en zorgvuldig uitgewerkt traject, legt hij uit. “Zo moesten we de staat van het pand in kaart brengen. Dat werd een heel boekwerk. Vervolgens ook wat er zoal aan diende te gebeuren en hoe we met de monumentale elementen dachten om te gaan. Dat betreft onder meer de buitenzijde, de aanblik van de gevel, en binnen bijvoorbeeld de dakconstructie.”

Impuls
Dat alles, geeft hij aan, gebeurde in nauw overleg met TRIAS. “Zij weten precies welke aspecten in een aanvraag aan bod moeten komen en hoe je bepaalde zaken moet uitsplitsen. Het traject, dat we zo’n jaar geleden hebben ingezet, is dan ook perfect verlopen. Er was regelmatig overleg, waar nodig, bijvoorbeeld als het om bouwtechnische zaken ging, met onze bouwpartners erbij. De communicatie verliep snel en efficiënt. Je kunt wel zeggen dat ze ons project een impuls hebben gegeven. We kijken nu anders, op een makkelijkere manier naar een monumentaal pand. Dus ja, een volgende keer zullen we zeker weer contact met TRIAS leggen.”

“Zij weten precies welke aspecten in een aanvraag aan bod moeten komen
en hoe je bepaalde zaken moet uitsplitsen

Stoeien
Inmiddels zijn de werkzaamheden in volle gang. Walther merkt op dat uitvoerig onderzoek is gedaan naar de historie van het pand, onder meer kleuronderzoek. “De gevels krijgen weer hun authentieke uitstraling, met de kleuren van weleer, zoals mintgroene kozijnen. Binnen is een wat ander verhaal, want daar realiseren we, met respect voor het gebouw, modern wooncomfort. Dat is zeker wat het energielabel betreft wel even stoeien. Maar het is een mooie uitdaging. We vinden dat de Venlose binnenstad met dit project er een echte blikvanger bijkrijgt.”

Laatste nieuws

Volg ons op LinkedIn & Twitter!

Referenties

“Op zo’n moment is het prettig als de partij waarmee je samenwerkt geen 9-tot-5-mentaliteit heeft”

Vincent TheNeuroplast

“ Ze stellen dan de juiste vragen, weten welke documenten en welke informatie nodig is”

Sander van Lier

“Bij TRIAS denken ze altijd een paar stappen vooruit”

Mitch GielenExperience Republic

“TRIAS is er vervolgens vanuit hun kennis en expertise mee aan de slag gegaan”

Gerard FokkensStichting Cultureel Erfgoed Tegelen

“De aanpak van TRIAS is duidelijk en efficiënt; gewoon goed dus”

Theo VerweerdenLamoral Coatings

“Ze doen heel veel regelwerk en ontzorgen ons voor een belangrijk deel. Omdat ze veel kennis hebben en snel weten te schakelen verlopen trajecten beter.”

Roy DenessenGemeente Venlo

“De rol van TRIAS is voor ons heel belangrijk. Niet alleen omdat zij de trajecten en aanvragen uitvoeren, ook omdat ze ons hebben gewezen op vormen van subsidie die we nog niet kenden.”

John MarrugCorporis Medical

“Veel beter beeld van onze subsidiemogelijkheden en –aanvragen”

John KragtingGemeente de Bilt

“Je merkt dat ze echt geïnteresseerd zijn in onze business, dat ze zich in de materie verdiepen, meedenken.”

Rik KurstenTeboza

“Lang en intensief traject tot een goed einde gebracht dankzij TRIAS”

Eric HeitzerMoveoo

“Dankzij TRIAS ligt er nu een goed fundament om op voort te bouwen.”

Theo VerripsOrthos TR

“Subsidieadviseurs van TRIAS weten dankzij hun kennis precies wat er zoal in een aanvraag moet komen te staan en waar op gelet moet worden.”

Petra Kregting ForteWelzijn

“De accurate en gedegen werkwijze van TRIASbij deze subsidieaanvraag sprak me zeer aan.”

Bart CuyversWessem Port Services

“Een van de specialiteiten van TRIAS, is het op de juiste manier opstellen van een aanvraag. Ze denken mee, adviseren hoe het een en ander in de aanvraag verwerkt moet worden en over welke zaken er specifiek in horen te staan.”

Vincent HooftmanGemeente Oirschot

“TRIAS heeft de kennis om de juiste partijen bij elkaar te brengen.”

Ruud DerksIM Efficiency

Laatste nieuws