WBSO

Wilt u uw R&D kosten verlagen?

Het doel van de WBSO is het stimuleren van onderzoek, ontwikkeling en innovatie door het Nederlandse bedrijfsleven. Subsidiabel zijn de volgende activiteiten:

  • De ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van ) fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur;
  • Technisch-wetenschappelijk onderzoek.

De berekening van het financiële voordeel is verschillend voor bedrijven en zelfstandigen.
Voor zelfstandig ondernemers (ZZP-eren) die minimaal 500 S&O-uren per jaar maken, is er een vaste aftrek (de S&O-aftrek) van € 12.623 voor de aangifte inkomstenbelasting. Voor startende ZZP-eren is er bovendien een extra aftrek van € 6.315. Je kunt maximaal 3 jaar als starter worden aangemerkt in de eerste 5 jaren dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Voor bedrijven is er de S&O-afdrachtsvermindering die als volgt kan worden berekend:
(( S&O-uren x S&O-uurloon) + (forfaitair bedrag of begrote kosten en uitgaven)) x percentage

De WBSO maakt onderscheid tussen kosten en uitgaven:

  • Kosten: het totale bedrag exclusief loonkosten dat is betaald voor de realisatie van het eigen speur- en ontwikkelingswerk;
  • Uitgaven: het totale bedrag dat is betaald voor de aanschaf van nieuwe bedrijfsmiddelen voor de realisatie van het eigen speur- en ontwikkelingswerk.

Bedrijven kunnen de financiële lasten van R&D-projecten verlagen via een vermindering van de af te dragen loonbelasting en premie volksverzekeringen. En zelfstandigen door een verhoging van de zelfstandigenaftrek via de inkomstenbelasting.

Laatste nieuws

Become a Follower on LinkedIn/Twitter

Testimonials

“Dankzij TRIAS ligt er nu een goed fundament om op voort te bouwen.”

Theo VerripsOrthos TR

“Een van de specialiteiten van TRIAS, is het op de juiste manier opstellen van een aanvraag. Ze denken mee, adviseren hoe het een en ander in de aanvraag verwerkt moet worden en over welke zaken er specifiek in horen te staan.”

Vincent HooftmanGemeente Oirschot

“TRIAS heeft voor ons de weg geëffend, de juiste partij benaderd en het hele traject begeleid.”

Tom FrissenQwiek

“Subsidieadviseurs van TRIAS weten dankzij hun kennis precies wat er zoal in een aanvraag moet komen te staan en waar op gelet moet worden.”

Petra Kregting ForteWelzijn

“TRIAS heeft de kennis om de juiste partijen bij elkaar te brengen.”

Ruud DerksIM Efficiency

“Tot grote tevredenheid werd de subsidie toegekend met het maximaal aantal te behalen punten.”

-Gemeente Sint-Michielsgestel